Fysioterapeutti, personal trainer vai molemmat. Helsingissä on varaa, mistä valita!

Hyvän fysioterapeutin osaamista kannattaa hyödyntää riittävän ajoissa. Helsingissä on kattava tarjonta alan ammattilaisia. Personal trainer lisensoitu fysioterapeutti on oiva apu paitsi valmennuksessa niin myös kuntoutuksessa.

Milloin fysioterapeutin vastaanotolle?

Ja kyllä, fysioterapiaan voi mennä ilman lähetettä. Erään kyselyn mukaan reilu puolet suomalaisista ei sitä tosin tiedä. Mitä sitten on fysioterapia? Se ei ainakaan ole hierontaa sellaisenaan tai tikku-ukkojumppaa kotosalla. Se on tutkimukseen perustuvaa toimintaa, jonka tarkoituksena on ylläpitää tai parantaa ihmisen toimintakykyä. Suomessa on runsauden pulaa fysioista ja hyviäkin ammattilaisia löytyy yllin kyllin.

Tältä sivustolta saat nopeasti käsityksen siitä, mitä me fysioterapeutit teemme.

Fysioterapeutin koulutus kestää noin 3,5 vuotta ja se on amk -tutkinto. Moni jatkaa vielä opintojen parissa joko Yamk -tutkintoon johtavassa koulutusputkessa tai maisteriopinnoissa Jyväskylän yliopistossa. Oma kokemukseni on, että fysioiden ammattitaitoa ei hyödynnetä riittävästi. Ihmiset maksavat kuntosaliohjauksesta, personal training -palveluista sekä vaikkapa osteopatiasta mutta fyssarin vastaanotolle mennään vasta lähete kourassa. Meistä on eniten apua silloin, kun etsit apua liikunnan eri tyyppisiin haasteisiin esim. kivun haitatessa treeniä.

Millaisessa tilanteessa hyvästä fysioterapeutista on hyötyä?

Eritoten heti alkuvaiheessaennen kuin tilanne on eskaloitunut liian pitkälle. Tarkastuta mieltäsi kaivavat vaivat ennen esimerkiksi suurempaa liikuntakoitosta. Moni personal trainer tekee yhteistyötä useiden eri ammattikuntien kanssa. Yhteistyö varmistaa monialaisen osaamisen hyödyntämisen fyysisen kunnon kehittämisessä. Parhaimmillaan personal training -prosessissa hyödynnetään fysioterapeutin ammattitaitoa jo alkumetreistä lähtien. Ammattilainen pystyy kartoittamaan esimerkiksi tavoitteena olevaa maratonia varten askelluksen haasteet ja mahdollisten muiden tuki- ja liikuntaelinvaivojen määrän. Lievästi oireilevat jalkapöydän kivut saattavat eskaloitua marssimurtumaksi maratonin aikana. Hyvillä kengillä ja jalkapöydän lihaksistoa vahvistavilla harjoitteilla tilanne on vältettävissä. Hyvä tuki- ja liikuntaelimistön problematiikkaan erikoistunut fysio on paitsi kuntoutuksen niin myös liikunnan ammattilainen. Ei ole siis sattumaa, että he vastaavat monessa kansallisen tason joukkueessa fyysisestä valmennuksesta.

Uusia tuulia koulutusrintamalla

Viimeisen vuoden aikana on lanseerattu kahdenkin eri toimijan tasolta koulutuskokonaisuus, joka yhdistää personal trainingin ja fysioterapian osa-alueita. Fysiotraining nimikkeellä kulkeva konsepti on lähtenyt hyvin liikkeelle ja ensimmäiset ryhmät ovat täynnä. Konsepti on tervetullut lisä erityisesti liikunnan ja valmennuksen kentällä toimiville ammatilaisille. Koulutuskokonaisuuksien sisältö on pitkälle samankaltainen kuin personal training -lisenssiin johtavien koulutuskokonaisuuksien rakenne. Erona on ainakin se, että tuki- ja liikuntavammojen kuntoutuksen ja ennaltaehkäisyn osa-alueisiin on fysiotraining konseptissa panostettu enemmän.

Vaikuttaa siltä, että pt-asiakkaille Helsingissä valinnan vara eri koulutustaustaisten valmentajien välillä sen kuin kasvaa. Muista perehtyä huolella tulevan valmentajasi taustoihin ja mieti tarkaan, mikä on oma tarpeesi valmennukselle. Maslown tarvehierarkian näkökulmasta tarkasteltuna kuntoutus personal trainereilla on huimasti enemmän tarjottavaa kuin pelkästään hierarkian yläosien tarpeet täyttävä palvelu ikinä pystyy tarjoamaan.

Terveisin
Fysioterapeutti, faf personal trainer
Johannes Hesso