Nivelrikko ja liikunta
Fysioterapeuttina en voi liiaksi korostaa liikunnan ja painonhallinnan merkitystä nivelrikkoisen arjessa. Nivelrikkoisella on 3-4 kertaa suurempi riski joutua polven tai lonkan tekonivelleikaukseen vs. terveemmillä nivelpinnoilla liikkuva. Ylipainoisilla on puolestaan kaksinkertainen riski sairastua nivelrikkoon, kun verrataan normaalipainoiseen. Nivelrikko ja liikunta kuuluvat yhteen.
Liikunnan ja fysioterapian pitää olla mielekästä nivelrikkoiselle itselleen.
Liikunta on toimiva lääke esimerkiksi polven nivelrikkoon pitkällä aikavälillä vain, jos liikunta tuntuu mukavalta ja jos siitä muodostuu rutiini. Tämän vuoksi fysioterapeuttiemme temmellyskenttää ovat ne paikat, jossa asiakkaat haluavat liikkua. Polven nivelrikosta kärsivä ei välttämättä pysty liikkumaan juosten. Uinti ja pyöräily sen sijaan liikuntamuotoina voivat sujua nivelrikkoisella erinomaisesti. Nivelrikkoiselle löytyy sopiva liikuntamuoto. Sitä pitää vain etsiä riittävästi ja avoimin mielin.
Mistä on kyse nivelrikossa?
Nivelrikko on yleinen nivelsairaus ja hyvin tyypillinen fysioterapeutin pakeille saapumisen syy. Sen seurauksena esimerkiksi polvinivel kipeytyy liikkuessa, ne turpoavat ja liikeradat pienenevät. Kun nivelrikko etenee, katoaa esimerkiksi polvinivelen nivelpinnoilta luuta suojaava rusto. Liikkeessä vaimentava ja kitkaa vähentävä ”pinnoite” on pois ja luu on vasten luuta.
Fysioterapeuttina näen nivelrikon vuoksi kipua pelkäävän ja liikuntaa välttelevän asiakkaan elämän kierteenä kohti leikkausta. Esimerkiksi polven nivelrikon aiheuttama kivunvälttämiskäyttäytyminen lisää painoa ja tyytymättömyyttä elämään.
Nivelrikkoisella kipu estää liikuntaa ja liikunnan väheneminen lisää kipua. Liikkumattomuus lisää painoa ja paino taas kuormitusta jo valmiiksi rikkinäiselle nivelpinnalle. Kipukierre vain pahenee.
"Fysioterapeutin työkalut käyvät vähiin, jos nivelrikkoasiakas antautuu liikkumattomuudelle."
Oikeanlaisella lääkityksellä ja järkevällä fyysisellä harjoittelulla sekä painonhallinnalla nivelrikkoinen voi elää varsin täysipainoista elämää.
Nivelrikkoasiakasta voi tarkastella kuin kilpaurheilijaa lajina nivelrikkoisen liikunta:
- ravitsemus,
- lihasvoimaharjoittelu
- hengitys- ja verenkiertoelimistön treeni
suunnitellaan fysioterapeutin tekemänä palvelemaan nivelrikkoisen liikuntasuoritusta. Se suoritus voi olla vaikka kesäinen/syksyinen kymmeniä tunteja kestävä sienestys- ja marjastusrupeama. Olennaista on, että valitut lajit ja liikuntamuodot motivoivat nivelrikkoista.
Miksi fysioterapeutin ohjaama liikunta on lääke nivelrikkoiselle?
Liikunnan vaikutusta esimerkiksi polven nivelrikkoon on tutkittu todella paljon. Fysioterapeutit hyödyntävät niin kylmäkäsittelyjä kuin myös eri tyyppisiä mobilisaatiotekniikoita sairauden hoidossa. Yrityksessämme lajityypillinen liikunta ja omien rajoitteiden hyväksyminen ovat lähtökohtia. Kun oma laji on löytynyt, mahdollinen ylipaino kadonnut ja uusia tavoitteita on asetettu, voidaan miettiä muita nivelrikonhoitomuotoja.
Alla on muutama monipuolista ja varsinkin lihasvoimaharjoittelua puoltava liikunnan hyöty nivelrikon näkökulmasta listattuna. Niitä lähdetään tavoittelemaan järkevällä ja omaa liikunnallista tavoitetta palvelevalla fysioterapeuttisella harjoitusohjelmalla.
Ylipaino on nivelrikkoisen vihollinen numero yksi. Järkevästi toteutettu, sekä lihaksia että hengitys- ja verenkieroelimistöä kuormittava liikunta, laskee painoa. Nivelrako ”aukeaa” ja kuluneet nivelpinnat eivät raasta toisiaan kuten reilun ylipainon kanssa. Tulehdusreaktio pienenee ja turvotus laskee. Kipu ei rajoita esimerkiksi polven liikeratoja ja niveltä tulee käytettyä koko sen liikelaajuuden osalta.
Lihasvoimaharjoittelu lisää tukea nivelten ympärillä. Kun harjoittelun tekee valittua lajia tukevissa olosuhteissa ja lajia palvellen, lisääntyy uskallus käyttää lihaksia ja kuormittaa niveltä myös kipua vasten. Nivelrikkoisen lihasten hermotus paranee ja turha kivunvälttämiskäyttäytyminen minimoidaan. Samalla kasvaa liikkujan kunto; samalla tapahtuu kehitystä valitussa liikuntamuododssa tai lajissa. Se voi olla kilpapyöräily tai vaikka se mustikan poiminta.
Fysioterapeuttiemme kokemuksen mukaan erityisesti polvinivelen osalta sekä etureiden että takareiden lihasten vahvistaminen ovat avainasemassa nivelrikkoisen harjoitusohjelmassa. Tee kyykkyjä, askelkyykkyjä sekä vatsamakuulla jalan koukistusta teemalla kantapäät koskettavat pyllyä. Kuminauhat käyvät varsin hyvin avuksi liikkeeseen.
Nivelrikko ei ole maailmanloppu
Kipu on ennen kaikkea kokemus. Nivelrikkoon harvemmin kuolee eli kipu ei viesti hengenvaarasta. Kipu on kieltämättä myös elämänlaatua haittaava tekijä. Tähän voi kuitenkin vaikuttaa jonkin verran omalla suhtautumisellaan. Monipuolinen liikunta on avainasemassa. Oikeanlaisella:
- lääkityksellä,
- fiksulla ja monipuolisella fyysisellä harjoittelulla
- tavoitteilla, joista olet haaveillut,
asetut kivun herraksi. Paino laskee; lihasvoima paranee. Saavutat tavoitettasi ja asetat uusia. Et tarvitse fysioterapeuttia avuksi liikkumiseen. Liikut itse ja osaat ohjelmoida harjoittelua kivun sallimissa rajoissa.
"Se kipu on siellä mutta johdat sitä."
Voin kokemuksesta sanoa, että sekä oma selkärankareuman alkuni kipuineen että myös asiakkaidemme nivelrikosta johtuvat kivut, menettävät merkitystään uuden tavoitteellisen liikuntaharrastuksen vuoksi.
Itselläni maastopyöräilykilpailu on ”se juttu”. Alaselän ja SI-nivelen kivuista viis!
Ohessa esimerkki polven nivelrikon voimaharjoittelusta, kun kyykkäminen ja vastaavat liikkeet eivät ole liikuntamuotoina kivun vuoksi mahdollisia.
Fysioterapeutti pt Johannes Hesso