Kyykkää personal trainerin ohjein!

Vahvat jalat ovat hyvä perusta moneen liikuntalajiin. Personal trainerin pohdintaa eri kyykkäysmuodoista sekä niiden aikana aktivoituvista lihaksista. Asiaa siis jalkalihasten vahvistamisesta sekä ilmainen treeniohjelma kyykkyjen tekoon!

Kesä on hyvää aikaa panostaa niin lomailuun kuin myös oheisharjoitteluun. Olipa kyse sitten juoksijasta tai vaikkapa metsäkävelyn harrastajasta niin on vahvoista jalkalihaksista huomattavaa hyötyä itse lajin kannalta. Vahvat jalat ovat liikkuvan ihmisen tukipilari. Pidät polvikivut loitolla! Ihmisen alaraajoissa on reilu 50% koko lihasmassasta. Jalkalihasten kunnosta huolehtiminen on tärkeää paitsi lajikehityksen kannalta niin myös vanhuuden toimintakyvyn mahdollistamisen näkökulmasta. Järkevästi toteutettu lihasvoimaharjoittelu vahvistaa paitsi lihaksistoa niin myös niiden lihasluuliitoksen rakenteita sekä itse luuta, johon ne kiinnittyvät. Voimaharjoittelu onkin tehokas tapa ehkäistä osteoporoosia myöhemmillä vuosilla.

Kyykky on jalkaliikkeiden peruspilari. Se sopii myös polvikipuilijalle varioituna liikkeenä.

Se on helppo toteuttaa paikasta riippumatta ja siitä saa oman harrasteen näkökulmasta varioitua hyviä lajityypillisiä liikkeitä. Kyykkäys toimii niin fysioterapialiikkeistön osana kuin kuntoilumuotona. Potkulajien harrastajille kyykky toimii erinomaisena potkun vahvistajana ja metsälenkkeilijälle syväkyykky tuo kaivattua voimaa jyrkkien kalliopolkujen kipuamiseen. Itse liike vaikuttaa isoon osaan ihmisen lihaksistosta mutta pääsuorittajina toimivavat pakaralihakset sekä polvinivelen ojentajat eli nelipäinen reisilihas (takakyykky)

Askelkyykky on yksinkertainen variaatio kyykystä

Se tuo monen harrastajan liikevalikoimaan lajityypillisyyttä, koska siinä yhdistyy eri suuntiin toteutettava liike itse askeltavaan kyykkysuoritukseen. Esimerkiksi juoksijalle jalan vaihdolla tehty hyppyaskelkyykky on erinomainen harjoite niin perusvoiman kuin myös räjähtävyyden lisäämiseen. (hyppyaskelkyykky jalanvaihdolla).

"Askelkyykky" nousulla

Nousulla tehtynä kyse on edellisestä hieman vaativammasta liikkeestä. Se sopii myös perusvoiman lisäämiseen erinomaisesti ja on muokattavissa eri lajeja palvelemaan. Tehtäessä askelkyykky nousulla on tärkeä huomioida se tarve, jota palvelemaan valittu liike on ohjelmaan valittu. Eli nousun korkeus ja askeltavan jalan askelpinnan epätasaisuus valitaan sen mukaan. Esimerkiksi maastojuoksun harrastajalle epätasainen askelpinta on erinomainen hermolihasyhteistyön kehittäjä. Vasta-alkajan sen sijaan ei kannata ensimmäiseksi aloittaa epätasaisella askelpinnalla (askelkyykky nousulla).

Olennaista on miettiä tarkkaan se logiikka, jolla liikkeet valitaan harjoitusohjelmaan. Yksi tärkeimpiä kriteereitä on tarkoitus. Mikä on se tarkoitus, jota palvelemaan liike valitaan? Mieti siis tarkaan se laji, johon haluat siirtää perusvoiman, jonka saat aikaiseksi. Liikeet ja niiden suoritustapa valitaan sitten sen edellä mainitun seikan perusteella.

Lue lisää:

Polvikivusta ja lihasvoimarjoittelusta.

Alaselkäkivusta ja lihasvoimaharjoittelusta

Alla on tulostettava personal trainerimme ja fysioterapeuttimme suunnittelema liikepankki neljän erinomaisen jalkaliikkeen suoritamiseen. Avaa linkin osoite hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä ja kopioi osoite. Saat avattua ohjelman uuteen ikkunaan tulostettavaksi.

OHJELMA