Laihdutusmotivaatio hukassa?

Linkkejä, konkreettisia neuvoja motivoitumiseen sekä laihdutuksen perusteita yli 10 vuoden asiakastyökokemuksella.

Painonpudotus ja laihdutus sekä siihen motivoituminen ovat teemoja, jotka pysyvät sekä personal training- että myös fysioterapia-asiakkaiden huolena. Ylipaino on monelle henkinen sekä fyysinen taakka. Se lisää liikkuessa kuormitusta nivelille ja toisaalta vaikeuttaa arkea. Moni kokee myös yksinkertaisesti häpeää ylipainonsa vuoksi, mikä laskee motivaatiota liikkua entisestään. Bussinpenkki käy ahtaaksi ja kuntosalilla porukka tuijottaa. Tai niin moni ainakin kokemukseni mukaan kokee.

Tosiasia on se, että ylipaino on epäterveellistä. Motivoitumisen ja laihdutuksen perimmäisten syiden tulisi kuitenkin lähteä itsestä; ei ulkoisen ympäristön paineiden perusteella. Pikadieetit eivät ole avain onneen; järkevä ruokavalio ja hyvän fiiliksen liikkuminen ovat! Erityisesti sisäisen motivaation löytyminen selittää onnistunutta lahtumista.

laihdutus motivaatio
Kun laji on on oikea, on hikoilu suorastaan suotavaa!

Laihtuminen edellyttää motivoitumista henkiseen ja fyysiseen treeniin

Oma kokemukseni on se, että kerran viikossa toteutettu erittäin hengästyttävä liikunta sekä tehokas lihasvoiman- ja lihaksen koon kasvattamiseen tähtäävä kuntosaliharjoittelu 2 kertaa viikossa, edesauttavat laihtumista pysyvästi. Kasvatat reilusti kalorinkulutustasi!

Lihasvoiman ja erityisesti lihaksen koon kasvaessa aktiivinen ja kaloreita kuluttava "koneen koko" kasvaa. Voimailun ei tarvitse tapahtua trendisalilla tai hengästymisen räkäposkella pakkasessa ellet niin halua.

Avain kestävään laihtumiseen ja painonhallintaan on sisäinen motivaatio. Liikut siellä ja niissä lajeissa, joissa eniten viihdyt. Motivoidut, opit nauttimaan hikoilusta ja kehityt. Kierre voimistuu ja painoa lähtee pikkuhiljaa mutta kestävällä tavalla.

Laihdutus ja motivoituminen uuteen elämäntapaan

Olin muutama kuukausi takaperin haastateltavana Ylen juttuun sisäisestä motivaatiosta. Sisäinen motivaatio on avain tuloksiin niin laihdutuksessa kuin myös vaikkapa kilpaurheilussa. Se tarkoittaa lyhyesti kuvattuna sitä, että löydät kestävän ja lopulta sinusta itsestäsi lähtevän motivaation, tehdä töitä tavoitteesi eteen. Kun laihdutukseen ryhtyneen motivaatio on kestävällä pohjalla, hän pystyy selättämään myös vaikeammat hetket ja lopulliset repsahdukset.

Laihdutuksessa on nimittäin kyse elinkautisesta; ei vain pikku projektista.

Keinoja motivoitua ja pitää yllä saavutettuja laihdutustuloksia

Ulkoa käsketty tai ohjeistettu muutos harvoin kestää. Se voi toimia kimmokkeena laihdutuksen aloittamiselle mutta kestävien tulosten saamiseksi se ei ole hyvä keino. Myös väärät käsitykset laihdutuksesta kärsimysnäytelmänä tai minimaalisen ruokamäärän syömisenä on syytä kumota. Väitän, että yli puolella painonpudotusta miettivistä minimaalisen syömisen harhaluulo estää prosessin aloittamista. Kyse ei ole määrän karsimisesta vaan syödyn ruokamäärän energiapitoisuuden laskemista.

Alla on listattuna muutamia hyviä ja tutkittuja keinoja motivoitua ja ylläpitää saavutettuja laihdutustuloksia:

- Osallista lähipiiriä ja hae vertaistukea

- Perehdy laihdutuksen tutkittuun tietoon ja motivoidu tiedollisesti

- Seuraa kehitystä ja aseta tavoitteita

- Opettele ravintoaineiden ominaisuuksia ja energiapitoisuuksia

- Etsi ja kokeile liikuntamuotoa, joka oikeasti miellyttää

Konkari personal trainer paljastaa! 9 keinoa laihtua pysyvästi ilman dieettejä

Laihtuaksesi varaudu muuttamaan elämäntyyliäsi pysyvästi. Menetetyt kilot tulevat helposti takaisin, jos syömisen ja liikkumisen perusta ei muutu pysyvästi. Pysyvyyden varmistamiseksi varsinkin ensimmäisten kuukausien onnistumisen tae on vahva motivaatioperusta. Kyse on nimenomaan sisäisestä motivaatiosta.

Alla on listattuna muutama keino, joilla oman yli 10 vuoden personal trainer- ja fysioterapiayrittäjyyden mukaan laihtuu.

Pt:n motivaatio- ja laihdutusvinkit:

  • Päätä painonpudotuksen osalta kuukausittainen tavoite ja tavoite vaikkapa vuoden päähän.
  • Seuraa muutama päivä, miten ja mihin fiilikseen syöt.
  • Pistä myös ylös mitä syöt.
  • Karsi ”höttöhiilarit” ja lisää kasviksia ja juureksia aterioihisi.
  • Korvaa punainen- ja /tai rasvainen liha kalalla.
  • Juo vettä riittävästi.
  • Lisää selkeästi hengästyttävää liikuntaa.
  • Minimoi alkoholin käyttö
  • Ole valmis sietämään ainakin alkuun pientä nälän tunnetta.

Laihdutus ei tarkoita kärvistelyä nälässä

Järkevästi toteutettu laihdutus tai painonhallinta ei perustu kärsimykseen. Kokemukseni mukaan kuitenkin niillä, jotka ovat olleet kovemman luokan herkuttelijoita, varsinkin ensimmäisinä laihdutusviikkoina vatsa kurnii. Silloin testataan se sisäinen motivaatio!

Jos olet syönyt kymmeniä prosentteja yli perusaineenvaihduntasi tason, kroppasi on tottunut saamaan kaloreita yli tarpeen. Uuden tasapainotilan löytäminen aiheuttaa nälän tunnetta. Tällöin motivaatio on menestyksen tae.

Kuukausi pari ja löydät ravitsemuksellisen tasapainon. Jos vatsa vaatii täytettä, niin pidä vitamiinipitoisia mutta kaloriköyhiä juureksia ja hedelmiä saatavilla. "Huijaat" vatsaa ja pääset eroon akuutista mättämistarpeesta.

Arvio oma päivittäin kalorinsaantisi.

Arvio oma päivittäinen aineenvaihduntasi.

Lopulta paino laskee pikkuhiljaa -motivoidut tuloksista ja laihdut!

Löydät liikuntamuodon, jossa kovakin hengästyminen tuntuu palkitsevalta. Alkaa positiivinen kierre ja painosi vakiintuu haluamallesi tasolle. Voit paremmin ja voit välillä herkutella oikein kunnolla. Kroppa ja mieli kiittävät!

Moni laihdutusasiakas on todennut, että kynnys repsahtaa pidempiaikaisesti kasvaa, kun tuloksia syntyy ja olotila uusilla elämäntavoilla on hyvä. Suhtautuminen ruokaan palkintona ja useilla henkisen pahoinvoinnin poistajana pienenee.

Usko tai älä niin todella moni onnistuu korvaamaan ruuan endorfiinibuusterina liikunnalla. Olennaista on, että laji on mielekäs ja että kynnys sen toteuttamiseen on minimaalinen.

Lue lisää tutkittua tietoa # laihdutus motivaatio ja # painonpudotus

Pertti Mustajoki, Vähennä kaloreita ilman dieettiä.

Olli Ilander, Urheilijan ravitsemus

Hyvästä fysioterapeutista tai personal trainerista on apua, jos liikkumisesi ja painonpudotuksen esteenä on esimerkiksi kipu liikkuessa tai sinulla on sairauksia/lääkitys, jotka haluat huomioitavan tapauksessasi.

Motivoivan personal trainerin löydät Helsingissä meiltä! Kysy lisää! Se ei maksa mitään:)

Yhteydenottolomake