Hyvä personal trainer on motivoiva ja koulutettu ammatilainen. Lue Innostan perustajan kokemuksia personal trainingistä ja alan toimijoista.

Reilun kymmenen kokemus personal trainerina ja fysioterapeuttina on mahdollistanut työskentelyn taitavien ammattilaisten kanssa mm. Kuntokompassilla ja kuntokeskuksissa Helsingin ja Espoon alueella. Samalla olen oppinut alasta, asiakkaista ja pt-koulutuksista.

Työkokemuksen kautta on plakkariin tarttunut kiva lista hyviä linkkivinkkejä treenaamisesta, palautumisesta sekä ravitsemusasioista. Paitsi ilmaisia ja toimivia palveluita linkkilistassa on myös kokemukseni mukaan erinomaisten personal trainereiden ja personal trainer -yritysten sivustoja Helsingin ja Espoon seudulla. Niiltä löydät hyvin jäsenneltyä asiaa harjoittelusta ilman puoskaroinnin tai pseudotieteen kiemuroiden vaaraa.

Mitä on personal training?

Personal training alana on kehittynyt huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja alan toiminta on paitsi monipuolistunut niin myös kasvanut.

Oma kokemukseni ja näkemykseni on, että personal training on urheiluvalmennusta kohderyhmälle, joka monissa tapauksissa ei ole koskaan liikkunut tai liiku tavoitteelisesti. Siihen kuuluvat samat fysiologiset lainalaisuudet, valmennukselliset opit ja esimerkiksi ravitsemukselliset asiat kuin urheiluvalmennukseenkin. Erona on, että asiakas on melko harvoin urheilija, ja valmennusprosessi pitää suunnitella ja toteuttaa sen mukaan.

Kokemukseni mukaan suunnitelmallisuus ja asiakkaan tilanteen ymmärtäminen vievät pisimmälle. Päällekkäisyyttä on paljon fysioterapian kanssa. Fysioterapiassa on yleensä kuitenkin kyse vamman kuntouttamisesta tai ehkäisystä.

Millainen on hyvä personal trainer?

Hyvä personal trainer on monipuolinen, kokenut ja koulutettu liikunnan sekä valmennuksen ammattilainen. Jos minulta kysytään, hänellä on ehdottomasti minimissään amk-tasoinen liikunnan tai fysioterapian tutkinto, ja lisäksi jokin personal trainer -lisenssi. Lisensoitu personal trainer on käynyt noin 6-8 viikonlopun mittaisen erikoistumisen personal trainerin työhön. Pelkällä lisenssillä varustettu valmentaja ei siis pitkälle pötki.

Innosta personal trainerit ovat kaikki pohjakoulutukseltaan fysioterapeutteja. Helsingissä myös Kuntokompassilta ja Coretrainerssilta löydät koulutettuja treenareita.

Hyvä personal trainer tekee kattavan taustakartoituksen asiakkaan terveydellisestä tilasta, tarpeista koskien itse valmennusta sekä laatii valmennusta koskevan sopimuksen. Valmennuksen ammattilainen pystyy myös kysyttäessä esittämään asiakasrekisteriselosteen siitä, mihin käyttää tietoja asiakkaista ja missä niitä säilyttää. Hyvä personal trainer pystyy myös näyttämään asiakaskokemuksia onnistuneista valmennuksista.

Personal trainingissa yhdistyy koulutus, kokemus ja näkemys

Itse personal training -suhde on prosessi, jolla on alku ja loppu. Hyvä personal trainer laatii asiakkaan taustakartoituksen pohjalta aloitustestipatterin, joka palvelee asiakkaan asettamia tavoitteita. Esimerkiksi juoksemisesta ja painonpudotuksesta kiinnostuneen asiakkaan testipatteri sidotaan mittaamaan juoksukunnon ja painonpudotuksen kehitystä ei pyöräilykuntoa tai penkkipunnerrustuloksen kehitystä.

Prosessin lopuksi toistetaan testi ja reagoidaan tuloksiin tarvittavin keinoin. Hyvä personal trainer valmentaa, ohjaa ja opastaa valmennuksen tavoitteita palvelevin keinoin niin kuntosalilla kuin salin ulkopuolellakin. Valmennus voi olla myös kuntouttavaa. Kun asiakkaan kipu tai liike on rajoituttunut, on fysioterapeutti -taustainen pt avain tuloksiin. Innosta asiakaskokemuksiin voit perehtyä täällä.

Personal training on sidottu sykleihin, jolloin kuukausitasolla asiakkaalla on eri tasoisia viikkoja. Personal trainer merkkaa kuukausiohjelmaan myös palauttavaa liikuntaa tai muuta kehonhuoltoa, jonka toteutusta seurataan siinä missä kovempiakin treenisuorituksia.

Voin suositella personal training -studioita, joissa valmentaa myös fysioterapeutteja:

Kuntokompassi

Kuntokompassilla on studio Helsingissä Töölössä, jossa on eri koulutustaustoilla varustettuja personal trainereita. Omat kokemukseni työskentelystä aikoinaan Kuntokompassilla ovat hyvät. Jatkuva kouluttaminen, tiedon jakaminen ja asiakastyytyväisyys valttia. Treeni tapahtuu studiolla ja treeniblogi on erinomainen ja paljon luettu.

www.personaltrainingstudio.fi

HelsinkiCoreTrainers

Treenistudio Helsingissä Eirassa on kolmen nuoren miehen vetämä. Vahvasti toiminnallisen harjoittelun painotus sekä myös juoksuvalmennusta. Yksi personal trainereista -Ville Rapeli- on myös Enni Rukajärven fysiikkavalmentaja sekä koulutukseltaan fysioterapeutti sekä liikunnanohjaaja. TRX -narut ja vatkausköydet kuuluvat treenilaitevalikoimaan.

www.helsinkicoretrainers.fi

Linkkejä hyviin treeniblogeihin:

Lihastohtori

Erinomaista tietoa lihasvoimaharjoittelusta. Vahva tieteellinen ote ja painotus tutkituissa ilmiöissä.

lihastohtori.wordpress.com

Th -valmennus

Caseja ja maisteritason asiaa personal trainerin työstä, harjoittelusta sekä asiakkaiden onnistumisista.

www.th-valmennus.com

Linkkejä ilmaisiin treeni- ja ravintopalveluihin:

Workoutlabs

Suunnittele itse oma kuvallinen harjoitteluohjelmasi ja printtaa mukaan salille.

www.workoutlabs.com

Kiloklubi

Pidä kirjaa syömisistäsi ja juomisistasi ja analysoi niiden energiaravintoainepitoisuus ja kaloritmäärät ilmaisessa palvelussa. Soveltuu erinomaisesti myös ruokapäiväkirjan pitoon ja omien kokemusteni perusteella on erinomainen palvelu.

www.kiloklubi.fi

Netissä liuta ” mun pylly-, mun tissi-, mun taikapapu -blogeja” : Älä vaivaudu!

Lue lisää personal trainer hinnoistamme.

Terveisin,
Johannes Hesso
Fysioterapeutti, Faf personal trainer