Selkäkipu ja ylipaino ovat tutut toisilleen

selkäkipu ja ylipaino

Selkäkipu ja ylipaino ovat yleisimmät syyt, joiden vuoksi meihin ollaan yhteydessä. Hyvin usein asiakkaan toiveena on päästä eroon kummastakin yhdellä kertaa. Hyvin usein se on myös mahdollista, sillä kokemukseni mukaan:

  • Selkäkipu lisää todennäköisyyttä ylipainoon
  • Ylipaino lisää todennäköisyyttä selkäkipuun

Selkäkipu syynä ylipainoon


Selkäkipu invalidisoi pahimmillaan neljän seinän vangiksi ja vie yöunet. Pienempikin selkäkipu aiheuttaa monella arjessa liikkumisen vähentymistä sekä yleisesti kivunvälttämiskäyttäytymistä. Liikkumisen vähentyminen ja kivun sekä huonojen yöunien aiheuttama stressi lisäävät herkuttelua. Painoa kertyy ja se lisää sekä selkäkipua että painoa kantavien nivelten kuten polvien kipuilua.


Ylipaino syynä selkäkipuun


Reilusti ylipainoinen kantaa kirjaimellisesti turhaa taakkaa. Lihasmassan paino hyödyttää kantajaansa mutta rasvakudoksen osalta vastaavaa hyötyä ei tule. Rasvakudoksen tuki nivelille on olematon ja se kuormittaa niveliä arjen askarissa ja varsinkin kontaktipitoisissa harrastuksissa kuten juoksussa tai vaikka maastopyöräilyssä. Kipuilu lisääntyy ja aiheuttaa stressiä, mikä vie helposti yöunet. Kierre ylipainon ja selkäkivun kohdalla pahenee.


Kipukierre seis. Miten eteenpäin?


Selkäkivun syy kannattaa selvittää. Jos esimerkiksi alaselkäkipu heijastelee jalkoihin tai kipu on pitkäkestoista ja piinaavaa, niin oikea osoite on lääkärin vastaanotto. Jos kivulle ei löydetä mitään spesifiä syytä voidaan alkaa monipuolinen harjoittelu sekä ruokavalion rukkaus.


Lihasvoimaharjoittelu on jokaisen selkäkipuilijan viikko-ohjelmassa. Vahva lihaksisto tukee niveliä ja mahdollistaa monipuolisen arjen. Voimaharjoittelulla kasvatetaan koneen kokoa ja haastetaan kipua. Opitaan käyttämään usein vuosikausia pois opittuja normaaleja liikeratoja ja tehdään kropasta vahva.


Ruokavalio analysoidaan ja puututaan mahdollisiin haitallisiin ”höttöhiilareihin” sekä tunnesyömistapoihin. Mistään diettikurimuksesta ei ole kyse. Yleensä viikonlopun syöpöttelyn vähentäminen ja annoskokojen pienentäminen päivätasolla riittää.


Kun paino putoaa, ja samanaikaisesti lihasvoimatasot paranevat vähenee oman kokemukseni mukaan myös selkäkipu. Liikkuminen ja fiksu syöminen ovat nyt avainasemassa tulosten ylläpidossa. Joku hankkii salikortin ja toinen aloittaa juoksemisen tai työmatkapyöräilyn. Panosta hyvään uneen ja kivoihin juttuihin elämässä niin kokonaisuus alkaa olla kasassa.


Soita ja kysy fyssarilta!

  • Johannes Hesso

    Innosta personal trainerin perustaja, Faf lisensoitu personal trainer ja fysioterapeutti . Soita minulle ja kerro mihin tilanteeseen kaipaat apuamme.

    • Puhelin 0503210717