Selkäkipua tästä on syyttäminen! Avuksi fysioterapiaa ja mielenhalintaa!

Fysioterapeuttien asiakaskunta muodostuu erityisesti epäspesifistä alaselkäkivusta kärsivistä ihmisistä. Aktiivisesti liikuntaa harrastavia on joukossa myös paljon. Ongelmallisen epäspesifistä selkäkivusta tekee erityisesti paljon liikkuvilla se, että kipu ohjaa liikettä. Kivunvälttämiskäyttäytyminen tekee liikeradoista ”vääränlaisia”. Uudet ja lajin kannalta vääränlaiset liikeradat altistavat muille rasitusvammoille sekä loukkaantumisille.

Selkäkipu aiheuttaa rasitusvammoja, koska:

  • Teet rutiiniksi muodostuneen liikeradan toistuen täysin uusin nivelkulmin
  • Keskeytät räjähtävän liikkeen kesken kivun vuoksi. Jatkoliike ei saa ”voimaa” edeltävästä ja keskeytyneestä liikkeestä.
  • Varaat painoa epätasapainoisesti esimerkiksi jalkojen välillä. Esimerkiksi täysin terve polvinivel ylikuormittuu uudessa tilanteessa ja alkaa oireilla.

Epäspesifiä selkäkipua käsitellään yleensä työikäisten ongelmana ja syystäkin. Se on mielenterveysongelmien ohella työstä poissaolojen merkittävin aiheuttaja. Pääkopan ongelmat ja selkäkipu kulkevat hyvin usein käsikädessä. Nyt asiaa on tutkittu myös liikkuvien nuorten kohdalla. Fysioterapeuteille riittää työnsarkaa nyt ja tulevaisuudessa.

Selkäkivut nuorena altistavat niille myös vanhana.

Ttm, fysioterapeutti ja väitöskirjaa tekevän Marleena Rossin mukaan esimerkiksi 16-21 vuotiailla koripallon pelaajille selkäkipua oli kuluvan vuoden aikana ollut yli 60%. Selkäkipu on usein oire ei vamma. Kipukokemukseen vaikuttaa lähipiirin ja erityisesti perheen suhtautuminen kipuun. Psykososiaaliset tekijät: huono uni, stressi ja vakavammat mielenterveysongelmat vaikuttavat kipureseptoreiden herkkyyteen. Pieni kipu saatetaan kokea siten katastrofaalisena. Välttääksesi pitkittyneen selkäkivun, kannattaa panostaa ennaltaehkäisevään harjoitteluun. Tehdä siitä rutiini varsinkin, jos olet kokenut toistuvia kipujaksoja. Mielenhallinta ja panostaminen elämänlaatuun on tässäkin kohdassa nousujohteista harjoittelua avain onneen. Siedät yksinkertaisesti enemmän.

Fysioterapeutin vinkistä vaarin: Panosta:

  • Hyvään uneen
  • Hyvän fysioterapeutin apuun ennen kivun kroonistumista
  • Järkevään harjoittelurytmitykseen
  • Aktiiviseen palautumiseen kovien treenien jälkeen
  • Suosittelen lukemaan alkuperäisen artikkelin Selkäkanavalta.

Epäspesifi selkäkipu kuriin Pilateksella

  • Keskivartalotreeni ja yleensäkin vahva lihaskunto ehkäisevät selkäkipua. Pilates -tyyppinen harjoittelu ohjattuna yksilöllisesti tai vaikka yritysten tyky-ryhmissä on oiva tapa parantaa omaa lihasvoimaa ja hengähtää toimistopöhinöistä hetkeksi. Tampereella pitkänlinjan pilatesammattilaisen löydät kehontunne.fi.